Снимка: Reuters, архив
fallback

Кинематографисти от Лос Анджелис са създали първия в света мащабен модел на Слънчевата система. Той е разположен в пустинята Блек Рок в Невада, съобщи БТА като се позова на в."Дейли мейл".

"На дъното на пресъхнало езеро в щата Невада група приятели изгражда първия модел на Слънчевата система с всички планетни орбити", съобщава Уайли Овърстрийт, един от създателите, в късометражен филм, посветен на модела в пустинята Блек Рок.

С направата на мащабния модел се е заела група от петима приятели. Те искали да получат по-точна представа за съотносителността на размерите на небесните тела и разстоянието между тях в Слънчевата система.

Моделът е изработен в мащаб 1:8500000000. В него Земята е мраморно кълбо с диаметър около 1,2 сантиметра. Другите планети и Слънцето са направени като аналогични кълба, използвани са и лампички. Размерите им и разстоянията между тях съответстват на реалните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

АТАКИСТ

преди 8 години

до 45Аз ще си оправя километража, ако ти знаеше, преди това че тия 250 милиона километра до Марс не се минават за 6 месеца, както смятат да направят американците след десетина години, а се минават за толкова когато Марс наближи нашата Планета на 70- 80 милиона километра!Това става на няколко години. Понял?!

17

знайко

преди 8 години

до АТАКИСТОправи си километража!!!!Марс е три пъти по далече.

16

АТАКИСТ

преди 8 години

до 38Тъй ли? Изкуствен спътник? А аз си мислех, че е естествен спътник на Земята. Добре, че ми каза!Уби ме с аргименти!Признавам!

fallback