Снимка: Reuters

Един от най-големите паради в света с дефилиращи групи хора, ансамбли, духова музика, се проведе днес в Мюнхен, през втория ден на "Октоберфест", предаде ДПА.

Дългата над 7 километра процесия бе водена от млада жена, облечена като Мюнхенкиндл (мюнхенското дете), което е символ на града, изобразен на герба му, традиционен талисман на баварската столица.

Парадът е един от най-големите в света и привлича около 9000 веселяци от цяла Европа. В него тази година участваха кметът на Мюнхен Дитер Райтер и съпругата му Петра.

Световноизвестният баварски празник на бирата "Октоберфест" започна вчера по традиция с отпушване на първото буре от кмета на Мюнхен Дитер Райтер. На него му бяха нужни само два удара, за да потече бирата, от която еднолитрова халба бе поднесена най-напред на премиера на Бавария Хорст Зеехофер, припомня ДПА.
"Октоберфест" ще продължи до 4 октомври. Очаква се 16-дневният фестивал да привлече повече от 6 милиона посетители.

Първият "Октоберфест" се е състоял на 12 октомври 1810 г. по случай сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия.

Организиран оттогава почти всяка година, фестивалът обаче е бил отменян 22 пъти поради войни, холерни епидемии или във връзка с хиперинфлацията в Германия през 20-те години на 20-и век. През 1850 г. за първи път се провежда и тържествен парад, който оттогава до днес е важна част от честването на "Октоберфест". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase