Снимка: Twitter

Иранска футболистка, известна като Лейди Гол, няма да присъства на голям международен турнир, защото мъжът й е забранил, съобщава Дейли мейл.

30-годишната Нилуфар Ардалан няма да пътува със съотборничките си по футбол на азиатския еквивалент на Шампионска лига, тъй като съпругът й отказва да я пусне да пътува извън страната. Според Ислямското право омъжената иранка трябва да поиска разрешение от половинката си, за да поднови паспорта си. Съпругът на Нилуфар обаче отказал, защото поискал жена му да бъде на първия учебен ден на 7-годишния им син.

"Съпругът ми не ме даде разрешение, за да отида в училището и затова ще пропусна мачовете", разказва спортистката пред местно издание.

"Иска ми се властите да измислят някакъв механизъм, с който жените спортистки да могат да защитят правата си в такива случаи", допълва тя.

Жената е трябвало да отпътува с отбора си към Малайзия за започващото идния понеделник състезание.

"Като мюсюлманка, искам да допринеса за това флагът на Иран да се вее на високо. Не искам да ходя на почивка или развлечение", обяснява Нилуфар.

Казусът предизвикал дебат в Иран, като основните обвинения са, че такива семейни случки не трябва да бъдат така шумно разгласявани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase