Снимка: Reuters, архив
fallback

Съвременните жени трупат повече излишно тегло, защото вършат по-малко домакинска работа, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Авторите му от университета на Манчестър и Лондонския университет смятат, че отделянето на по-малко време за домакински задължения допринася за епидемията от затлъстяване във Великобритания.

Проучването разкрива, че съвременната жена отделя близо 20 процента по-малко от времето си през деня на домакинска работа в сравнение с предшественичката си от 80-те години на миналия век.

Днешните жени прекарват повече време в службата. Замяната на домакинската дейност с офисна допринася за трупането на излишни килограми. Технологичните постижения спестяват време и усилия, но същевременно са свързани с изразходването на по-малко калории. Например бърсането на пода в продължение на един час изгаря 200 калории, докато работата на компютър изразходва едва 70 калории.

Нивата на затлъстяване са "скочили" тройно във Великобритания през последните 30 години. Експертите редовно отбелязват, че недостатъчната физическа активност допринася за тази тенденция.

Проучването разкрива още, че докато жените вършат по-малко домакинска дейност, мъжете помагат повече у дома.

Анализирайки данни от проучвания върху калориите и физическата активност през изминалите десетилетия, изследователите са установили още, че съвременните британци се хранят повече, по-често хапват между храненията и харчат повече в супермаркетите, отколкото през 80-те години на миналия век.

Въпреки това средностатистическият британец консумира с около 20 процента по-малко калории, отколкото преди три десетилетия. С оглед на разрастващата се епидемия от затлъстяване този факт обаче отново подчертава ключовата роля на недостатъчната физическа активност.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 8 години

На снимката не виждам жени, а женски ***.

10

Анонимен

преди 8 години

като ги видях тези дамиси записах час да ми леят куршум.Моля слагайте надписНе се препоръчва за хора с изтънчен вкус

9

Анонимен

преди 8 години

Това не са дами, а негърки! Могат да послужат за антиреклама на Макдоналдс и американския начин на живот.

fallback