Снимка: Dnes.bg
fallback

Свободното време има друго очарование, когато е споделено с верен приятел. Домашните любимци често са най-добрите ни приятели и затова днес в "Без будилник" ще им отделим заслуженото внимание. Вижте какво трябва да знаете, ако искате пухкав любимец, който доволно да мърка у дома.

Обичта към животното и позитивните стимули при отглеждането му вършат чудеса, съветва ветеринарният лекар д-р Надежда Цурева.

Преди всичко обаче човек трябва да е наясно дали наистина е способен да се грижи за домашен любимец.

"Домашните любимци не са само за Коледа или за рожден ден и човек трябва да бъде подготвен, че това животно ще е част от живота му до края на дните си", напомня специалистът. Това е важно, за да не се стига до момента, в който стопаните решават да се откажат от любимеца си, като го изхвърлят на улицата или като му потърсят нов дом.

"Да си вземеш котенце не означава само да вземеш нещо пухкаво, което да галиш, това е преди всичко голяма отговорност към животното", подчертава тя.

Понякога не сме наясно и кое е нашето коте, а може да бъде точно онова без дом, което да вземем вкъщи, спасявайки го от бедите на улицата. В крайна сметка приятелите не се купуват, а се печелят, нали!

И ето, направили сте важната крачка и имате котенце или котка у дома. Малко или голямо, животното се нуждае от обезпаразитяване – вътрешно и външно, и от ваксини, които предпазват от опасни заболявания. Първоначалната схема на ваксинация, която се прилага на малките котенца, е по-интензивна, а след това ваксина се поставя веднъж годишно.

Най-рано тя може да се направи на двумесечна възраст, но като цяло времето зависи от големината на котето. Преди това е хубаво животинчето да бъде обезпаразитено.

За да бъде здраво, то се нуждае и от подходяща храна. Добре е да се ориентирате към по-високия клас хранене, който действа и профилактично срещу някои заболявания, съветва ветеринарният лекар. Като правило храни в супермаркети не са подходящ избор, тъй като става въпрос за цветни гранули, които съдържат доста оцветители. Всяка храна се отразява по различен начин на съответното животно и е най-добре храненето да бъде консултирано от специалист.

Като цяло за една котка е добре да дъвче, така че гранулите помагат достатъчно добре за развитие на този инстинкт. Мит е, че сухите храни водят до проблеми с пикочните пътища на животното – по-скоро това се отнася за сухите храни от ниските класове, обяснява Надежда Цурева.

Не е особено добър избор да давате от храната си на котката. Готвените храни съдържат голям процент подправки и невинаги се отразяват добре на животинчето.

Не е достатъчно и просто да се приберете вкъщи и да му сложите храна и прясна вода. Всеки домашен любимец има преди всичко нужда от внимание, галене, игра. За да му се радвате по-дълго, осигурете му и безопасна среда.

"Ежегодно има случаи на котки, паднали от висок етаж. Ако човек гледа котка, която има достъп до тераси или отворени прозорци, е много важно те да бъдат обезопасени със специални мрежи“, обяснява специалистът.

Хубаво е домът да бъде организиран така, че животното да има зона, в която да се храни, а тоалетната му да е на по-далечно разстояние от нея.

За котките е необходимо и място, където да си точат ноктите. За целта има специални драскалки, макар че не всички животни избират тази, която стопанинът предпочита. Ако това е вашият случай, не се отчайвате, защото има различни трикове да промените това, особено ако животното е малко.

Например, ако котенцето отиде да си точи ноктите на дивана, трябва да го вземете и да го занесете там, където е драскалката. И не забравяйте да го поощрите с ласка или друга награда, ако ви послуша! Д-р Цурева е категорична, че най-добра работа вършат позитивните стимули. Все пак може да се скарате, ако котката прави нещо, с което не сте съгласни, защото тя разбира разликата в тона.

Ако няма да развъждате котки, е добре да кастрирате животното, независимо от пола му, обяснява ветеринарният лекар. Битува мит, че кастрираните котки задължително стават дебели и лениви. Ако стопанинът регулира храненето и интензитета на натоварване на животното като си играе с него, няма как то да е с наднормено тегло, успокоява лекарят.

Така че не допускайте котката да стане ленива, като угаждате на апетита й. Ако това все пак се случи, има храни, с които теглото й да се контролира.

Добре е стопаните да търсят подкрепа от своя ветеринарен лекар дори за неща, които им се струват маловажни. Понякога е по-добре да отидете при вашия ветеринарен лекар за нищо, отколкото да си мислите, че всичко е наред, а накрая да не се окаже така, съветва д-р Цурева.

И най-вече да не забравяме – много обич и внимание, които пухкавият ни любимец със сигурност заслужава!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Недялко

преди 8 години

2,много хубаво си го написал/а, поздравявам те за начина, по който го описваш и разказваш, направо се радвах да го чета. Напълно се съгласявам с теб, в продължение на около 20 години сме имали няколко котки(котараци). Имало е много, много случаи, в които просто сме оставали изумени колко е интелигентен. А има и голямо значение: колкото повече време им отделяш (както и при хората) и си играеш с тях, толкова по-интелигентни и умни стават.

4

Анонимен

преди 8 години

Моите са две - братче и сестриче. У дома е малка лудница:))) Живея на последния етаж в кооперация и целият покрив е техен :))) Като малки Карлсончета са, трябва да им сложа по една перка, че наистина се страхувам да не паднат:(

3

Анонимен

преди 8 години

така е по време на демокрацията. Всички котки са бездомни, а в русия какви приюти за животни има. Самия Путин редовно ходи да се грижи за животните.

fallback