fallback

Общ преглед

На днешния 13 юли своя рожден ден празнува финансистът Симеон Дянков, който става на 45 години. Бившият ни финансов министър е роден в София през 1970 г.

В първия кабинет на Бойко Борисов Дянков бе вицепремиер и министър на финансите. Една от най-известните му реплики, докато беше във властта, бе оприличаването на бюджета за 2010 г. като "постна пица".

Вицепремиерът предизвика коментари и с репликата си за БАН: "Президентът като говори за наука, той разбира неговите приятели в БАН. БАН не прави наука, в БАН са феодални старци, които си стоят там, събират заплати".

През май 2012 г. Симеон Дянков е избран за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като за първи път от създаването на банката през 1991 г. за председател е избран представител на бивша социалистическа страна. През юни 2012 г. е поканен за член на Консултативния съвет в областта на науката и знанието на Световната банка.

Любопитни факти за живота на Симеон Дянков

Симеон Дянков е завършил езиковата гимназия в Ловеч.

Неговият прапрадядо Михо Минков-Гълъба е бил търговец от чорбаджйски род и депутат.

Учи международни икономически отношения в УНСС, във Виенския университет и в университет в Берлин.

Доктор е по икономика от Мичиганския университет.

През 1995 г. постъпва на работа в Световната банка, където достига до поста главен икономист на вицепрезидентското поделение "Финансов и частен сектор", което работи по развиващата се световна финансова криза.

Неговата съпруга Керълайн Фройнд също е икономист в Световната банка, съветник е в икономическия екип на правителството на американския президент Барак Обама.

Той има две деца - Андрей и Марко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 8 години

***, този с камъни трябва да го бие народа.

19

Варна

преди 8 години

***

18

Анонимен

преди 8 години

Симеон Варуфакис.

fallback