Снимка: Reuters, архив
fallback

Млад британец събра днес над 200 000 евро в резултат на доброволно събиране на дребни суми с надеждата да привлече по този начин 1,6 милиарда евро, за да спаси Гърция от фалит, предаде Франс прес.

Том Фийни, 29-годишен лондончанин, който работи в магазин за обувки в "Ковънт гардън", приканва всеки европеец да даде паричния еквивалент на "цената на една гръцка салата".

"Гърците се нуждаят от 1,6 милиарда евро. Това изглежда много, но пък е само 3 евро на европеец или цената на половин пинта бира в Лондон или на една гръцка салата", подчертава Фийни на специализирания сайт Indiegogo.

Първоначално ентусиастът предложил едно малко гръцко островче на този, който дари цялата сума от 1,6 милиарда евро, но от сайта го предупредили, че няма право да предлага това, тъй като няма официалното съгласие на гръцкото правителство. Затова той променил възнаграждението за дарителите, обещавайки им пощенска картичка с лика на гръцкия премиер Алексис Ципрас, изпратена от Гърция с марка от 3 евро, доставка на гръцка салата у
дома за 6 евро или бутилка "Узо" за 10 евро.

Ако цялата сума не бъде събрана до седем дни, парите ще бъдат върнати.

Над 13 000 души отговориха до днес следобед на призива му, събирайки близо 200 000 евро. Значителна сума, но твърде далеч от търсените 1,6 милиарда евро - едва 0,01 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

gtf

преди 8 години

и кво викате с-у гърците, да не са вземали те тези заеми. Ами нашите 16 млрд, да не би те да стигат до обикновеният човек. Хич не ги осъждам, че не си плащат данъците, това трябваше да направим и ние много отдавна. Храним раздута администрация, с некадърни но верни партийно калинки, храним "трайно безработни" и цялата им челяд, политически партии цуцащи субсидии, политици чудещи се какво да откраднат - докато за пенсии, образование, здравеопазване - няма.

15

Анонимен

преди 8 години

Според мен гърците не са толкова зле, че нямат кой знае какво производство, нямат но пък имат цветущ туризъм, ако си канализират нещата да издават касови бележки и респективно да се плащат данъци и тези пари ще съберат. Да си ви издали бележка, като си платите почивката...това са милиони приходи.

14

антиседераст

преди 8 години

Изключително силно мразя *** ***.

fallback