Снимка: photl.com
fallback

Всички знаем, че бонбоните и газираните напитки увреждат зъбите. За съжаление, много са факторите, които влияят върху тяхното здраве. Дори понякога навици, които мислим за здравословни, могат да предизвикат увреждане на зъбите и поява на кариес. 

Кои са неочакваните неща, които могат да предизвикат заболявания на зъбите? 

Изцеждането на сок 

Прясно изстисканите плодови и зеленчукови сокове са изключително полезни за организма. Те са богати на витамини, минерали и фибри, които са незаменими за процесите в тялото. Но киселините в тях имат изключително вредно действие за зъбите. 

Освен това, в пресните сокове се съдържат и големи количества захари, които допълнително увреждат зъбния емайл, независимо че не става дума за рафинирани захари. 

Дъвчене на витамини 

Дъвчащите, обикновено желирани витамини са удобни, тъй като могат да бъдат приети по всяко време без необходимост от вода за преглъщане. В тях обаче също има големи количества захари, които полепват по зъбите предвид лепкавата им текстура. 

На практика те полепват по зъбната повърхност и дори запълват микроскопичните пукнатини по емайла. Задържането им за повече време ускорява многократно процеса на разруха на зъбния емайл.

Повече по темата може да прочетете в  Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 8 години

Кафето уврежда зъбите.

3

Фен на Михаела

преди 8 години

Какви зъби, бе?Напишете една статия за видовете секс според употребяваните храни и напитки.

2

Анонимен

преди 8 години

За всеки човешки орган всичко е вредно ,та дори и хляба е вреден.но защо се продават изобщо?и все пак сме гости на тази земя ,ще ядем и пием възможно в умерени количества.

fallback