Дроновете са един от най-бързо развиващите се сегменти на хай тек пазара. Те стават все по-атрактивни както за законодателите, така и за бизнеса, посочиха в ефира на Bulgaria On Air предприемачът Юлиан Маслянков и водещият на предаването "Авиошоу" Александър Богоявленски.

В последните години с развитието на изчислителната техника, дроновете получиха своята автономност, което им позволява да летят свободно, обясни Юлиан Маслянков.

Могат ли обаче дроновете да бъдат ползвани със злонамерени цели и да се превърнат в пречка за авиоиндустрията. Според експерти все още не е ясно какви ще са всички възможни приложения на дроновете занапред.

"Един микродрон може да представлява потенциална опасност по много показатели. Като започнем от безопасността на полетите, проблемът специално в България е, че няма точно определена регулация, все още не сме стигнали дотам. В същото време напредването на технологиите е толкова бързо, че има нужда не само от спешно регулиране на целия този проблем, а и от перманентни промени на това законодателство и регулации", обясни Александър Богоявленски.

Основното приложение, което дроновете имат в момента, е видеонаблюдението, което може да намери широко приложение в редица области като земеделие или застраховане. Важен момент е обаче как ще бъде ползвана информацията, събрана с безпилотните летателни устройства.

Регулативният проблем е доста сериозен, защото устройствата са с най-различни размери. Съществуват дори нанодронове, които се събират в шепата ни, на определена височина не може да ги видите, но те могат да създадат проблеми. Ако се случи това, което Амазон иска да направи - да доставя чрез дронове, ще настане хаос в небето! Ще виждаме повече дронове, отколкото птици, завърши Богоявленски.

Въпросът с урегулирането на летателните режими на дроновете може да бъде подпомогнато от правилата, които ще наложи самата индустрия, занимаваща се с производството и приложението им - допълниха експертите.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase