Снимка: архив, БулФото
fallback

Консумацията на плодове ни кара да се чувстваме по-гладни, защото съдържащите се в тях захари подсилват апетита ни, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на американско проучване.

Съдържащата се в плодовете фруктоза, която откриваме също в меда, подсладителите и газираните напитки, отключва сигналите за глад и апетит за вкусна храна.

Екипът от университета в Южна Калифорния препоръчва да намалим приема на фруктоза и силно да ограничим подсладителите.

Диетолозите посочват като здравословно храненето 5 пъти дневно, като в менюто ни трябва да преобладават плодовете и зеленчуците. Но екипът на проф. Катлийн Пейдж от Медицинския институт "Кек" към университета в Южна Калифорния предупреждава, че трябва много да внимаваме със съдържащата се в плодовете фруктоза. Специалистите изследвали как глюкозата и фруктозата влияят на човешкия мозък.

Медът, добавките към салатите и много от газираните напитки в САЩ, съдържат големи количества фруктоза. Според проф. Катлийн Пейдж това вещество не може да стимулира хормоните, от рода на инсулина, които ни помагат да се чувстваме сити.

Фруктозата, в сравнение с глюкозата, по-силно стимулира центровете за възнаграждение в мозъка, предизвиква по-силно чувство за глад и желание за допълнителна храна.

Дори когато участниците в експериментите получавали парични награди, за да преодолеят апетита си за вкусна, висококалорична храна, те ги пренебрегвали. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

anonimen

преди 8 години

mnogo xora vzexa da si kupuvat plodove i da si pravqt sokove nikoi ne im vzema ximiite ot magazina zatova sa tezi statii 4e ot plodovete se palnee

5

реалист

преди 8 години

АБСОлютен недъгав шарлатани е този, който предписва да не се ядат плодове, наври се някъде

4

6

преди 8 години

Кошмарно неверни "изводи" и препоръки. Невежите нека ги следват.

fallback