Снимка: архив, Reuters
fallback

Американски инженери предложиха да преработват замърсяващите Еверест тонове фекалии с помощта на биогазов реактор. Това технологично решение не само ще направи възможно почистването на планината от отпадъците от жизнената дейност на алпинистите, но и местните жители ще бъдат снабдени с нов източник на гориво. За проекта съобщава Discovery News.

Потокът от алпинисти годишно оставя по склоновете на Еверест около 12 тона фекалии. Сега те се пренасят от носачи ръчно от базовите лагери в село Горакшеп. Изхвърлят се в открити ями, където постепенно изсъхват и се разлагат, но във високопланинските условия този процес отнема много години. Властите в Непал и алпинистите отдавна се опитват да решат този проблем.

Американските инженери са разработили биогазова инсталация, превръщаща екскрементите в източник на енергия. Полученият газ ще може да се използва от жителите на селото за приготвяне на храна и отопление на домовете.

Този прибор се отличава от стандартните биогазови инсталации със способността си да работи при ниски температури. Реакторът ще бъде покрит с изолиращ материал.

Авторите на идеята вече са представили своя проект за обсъждане от експерти, като през февруари са получили положителни отзиви. Жителите на Горакшеп и властите в Непал също са одобрили плана. Очаква се необходимите за реализацията на идеята средства да бъдат събрани от дарения. Пускането на биореактора е планирано за 2016 г., пише Lenta.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Barmaley

преди 9 години

... a za problema s trupovete...nad 8000 metra si e napravo grobisten park Orlandovci...I tiah li na bio-gorivo??

16

Българче

преди 9 години

Само дето това, което сте турили като снимка, не е Еверест, а вр. Западно рамо на Еверест, което лежи на Западния гребен на истинския връх Еверест.Ама то трябва малко човек да се поинтересува.Акъл море глава паве.

15

Анонимен

преди 9 години

Направо си е грехота да се качиш на покрива на света и да не се изтропаш.

fallback