Снимка: Reuters, архив

Норвегия планира да спре всички свои FM радио станции през 2017 г. и изцяло да премине на цифрово излъчване.

По този начин ще се сложи край на цяла една епоха, отбелязва сайтът Машабъл. След 2017 г. слушателите ще трябва да закупят цифрови радиоприемници или пък да слушат радио през интернет.

Според изчисления цифровизацията ще спести около 25 млн. долара на държавата, а слушателите ще могат да се насладят на по-качествен звук и повече канали.

Повече от половината от населението на Норвегия или около 2,5 млн. души вече притежават цифрови приемници. Половината от населението също така слуша радио през интернет.

С цифровизацията обаче близо 7,9 млн. радиоапарати ще станат ненужни и неизползваеми. Същевременно едва 20% от радиоприемниците в автомобилите, карани в скандинавската държава , могат да приемат цифрово радио.

За разлика от много други държави Норвегия не използва АМ честотите. Повечето FM честоти са използвани от държавното радио NRK. Според изчисленията цифровизацията ще позволи появата на нови 22 радиостанции.

Тенденцията е FM радиото да отпадне и в Европа, и в Азия, но засега Норвегия е единствената държава, която е посочила конкретна дата, на която това ще се случи.

Традиционното радио е в упадък в последните години благодарение на цифровите технологии, стриймийнг услугите и подкаста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase