Снимка: Архив Reuters

Когато става дума за котки, тяхното мяукане означава много неща, с него те ни казват: "Здравей", "Нека се гушкаме" или "Тук съм!", пише Асошиейтед прес, проследявайки комуникацията на стопаните с тези забележителни домашни любимци.

Писаните са много независими същества и често си остават дълбоко неразбрани, твърди д-р Гари Вайцман, автор на новата книга, издадена от "Нешънъл джиографик" и озаглавена "Как да говорим котешки". В своята творба той се опитва да ни обясни какво държат да споделят с нас пухкавите ни любимци.

По-обиграните котки могат да издадат 16 различни мяукания, които са предназначени само за хора, за да ги чуят. Те подсказват, че е дошло време за храна, за тоалетна, за излизане и много рядко тези звуци са предназначени за себеподобни. Това е така, защото писаните са се научили да извличат ползи от хората, когато им мяукат.

Смисълът на изсъскването и на одраскването не се нуждае от обяснение, но котките могат да общуват и по по-изискан начин със своите опашки и очи. Бавното мигане означава целувка от
страна на котките. Изпъването на опашката съответства на ръкостискането при хората. По този начин котката иска да ни подскаже, че е щастлива, че ни вижда.

Дори движенията на ушите и мустаците имат смисъл. Ако ушите на котките са прилепнали, стойте надалеч, тогава са изплашени и могат да ви направят беля. Или се готвят за бой.

Когато писаната е щастлива, нейните мустаци стърчат естествено и перпендикулярно на муцуната. Тези атрибути са два пъти по-дебели от човешкия косъм и растат десет пъти по-надълбоко, като дават много важни указания в най-различни ситуации.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase