fallback

Общ преглед

Руският сайт Adme.ru показа уникални снимки на харема на шаха Насер ад-Дин Шах Каджар, властвал в Иран през периода 1848-1895 година. Той е бил начело на държавата в продължение на 47 години, което е трето постижение в трихилядолетната история на Иран.

Една от многобройните страсти на шаха е била фотографията. Когато идва на власт взел решение да направи и първото официално фотостудио в двореца.

След 1870 г. в Техеран открил свое ателие руският фотограф Антон Севрюгин, който станал и придворен фотограф на Насер ад-Дин Шах Каджар. Севрюгин създал и фотолетопис на Иран, за което бил награден с почетна титла.

Руският фотограф можел да снима самият шах, роднините му от мъжки пол, придворните и слугите. За владетеля пък останало удоволствието да увековечи своя харем. По свидетелства на историци иранският шах имал около 100 наложници.

Любопитното е, че по това време, по шиитските закони, било забранено да се снимат лицата на хората, още повече на жени. И единствено владетелят можел да си позволи да наруши закона.

По фотографиите може да се съди за вкуса на шаха към жените - всичките са с гъсти вежди, личат и мустаци. Видимо жените не страдат от глад и не са обременени с физическа работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 8 години

И това били персийци - арийци , всички ли са такива ??

83

лора

преди 8 години

Това е самия шах бе , не е жена.

82

bozman

преди 8 години

Кой е казал, че това на снимката е жена ?

fallback