Снимка: Булфото, архив

Международни здравни експерти, събрали се в Абу Даби, предупредиха, че разпространеното в арабския свят и другаде по света пушене на наргиле може да е по-вредно от цигарите, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Наргилето става все по-популярно в нощните клубове у нас, на места дори го предлагат като безплатна екстра в опит за привличане на клиенти.

Според Атласа на тютюна, представен на Световната конференция за тютюна и здравето, едно вдишване от наргиле почти се равнява погълнатия обем тютюнев дим от цигара.

"Един сеанс с наргиле може да се равнява на изпушването на 20-30 цигари, а това е опасно за здравето", поясни експертът от СЗО Едуар Тюрсан д'Еспение.

Наргилето, което доскоро бе пушено най-вече от възрастни мъже, се превърна в източник на безпокойство за активисти срещу тютюнопушенето, тъй като е все по-популярно в университетските кампуси.

През последните няколко години нараснаха поклонниците на наргилето в САЩ и Европа.

"Образовани младежи и девойки на възраст между 18 и 24 години все по-често пушат наргиле", отбеляза Джема Вестъл от "Инициатива за свят без тютюнев дим" на СЗО.

Според Гази Заатари от медицинския факултет на Американския университет в Бейрут, добавеният към тютюна аромат му придава по-приятен вкус.

Международни тютюневи компании инвестират все повече в пушенето на наргиле. Джема Вестъл припомни, че пушенето на наргиле е свързано с поглъщане на голямо количество въглероден оксид.

Наргилето нанася вреди върху респираторната и сърдечносъдовата система, устната кухина и зъбите, показа изследване на СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase