Снимка: Reuters, архив

Имигрирали в Южна Корея севернокорейци потънаха в дългове към контрабандисти, превели ги в държавата, пише БиБиСи.

Въпреки безвъзмездните средства, отпуснати от правителството на Сеул за преселниците, много от мигрантите все пак ползват услугите на каналджии. Цената на услугата варира, но най-често е около 5300 долара.

Границата между двете държави е силно охранявана, а всички севернокорейци, които искат да мигрират на юг, са заплашени от доживотен затвор. Стресът при успелите имигранти е толкова голям, че някои от тях се борят с години с психически проблеми.

Семейство с три деца, успяло да мине границата, днес дължи повече от 12 000 долара на каналджии.

"Мислихме си, че животът тук ще бъде като по телевизията и ще живеем щастливо, но днес нямам представа как ще изплатим дълга си", разказва Ким Йонг, глава на семейството.

"Много хора плащат на каналджиите без да мислят за последиците", смята Нам Йонг Хуа от Асоциацията на жените за бъдещото на корейския полуостров. След това мигрантите са принудени да полагат тежък труд, за да се изплатят.

"Реалността ги удря като дойдат тук, те често страдат – и физически, и психически", допълва тя.

Около 20% от имигрантите са склонни към самоубийство, което е близо три пъти повече от средната склонност в Южна Корея. Много от севернокорейците живеят в посттравматичен стрес и с чувството на вина, че са оставили роднините си в Северна Корея. Други фактори, които стресират допълнително имигрантите, са самотата, различния начин на живот и дискриминацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase