Снимка: Facebook

На много хора се налага да продават продукти, в които не вярват, но в случая на Тревър Маккендрик иронията е убийствена. Причината: Тревър е заклет атеист, но изкарва парите си, като продава Библията.

Въпреки това мъжът се чувства неудобно – сякаш прави нещо, което не е редно, пише британският "Мирър".

Тревър не избрал професията си съзнателно – шансът му попаднал случайно. През 2012 г. бил на вечеря със семейството си и разбрал, че негов роднина печели между 8000 и 10 000 долара месечно от продажба на приложения за iPhone.

Тревър помислил върху перспективата и решил да започне бизнес с мобилни приложения. Първоначално искал да печели по около 600 долара месечно, колкото да покрие наема си. Затова разгледал внимателно App Store (магазинът за мобилни приложения на Apple) и видял какво "се харчи".

Много скоро открил, че Библията на испански се търси много, но всички приложения са ужасни. Тревър наел румънски програмист, който да напише приложението. Но това не било краят: Тревър предложил и аудио версия на свещената книга.

Не се забавили и приходите. Месечно започнали да варират между 5000 и 6000 долара.

"Това беше моментът, в който си казах, че това няма да е просто страничен проект", разказва Тревър. Според личния му блог генерираните приходи през първата година от пускането на приложението са близо 75 000 долара. Следващата година приходите нарастват до над 100 000 долара.

Тревър ясно си спомня момента, когато осъзнава колко много пари му е донесла идеята. "Еха, скъпи, виж всичките тези пари", казал си той.

Въпреки че са минали повече от 2 години от пускането на мобилната Библия, на Тревър все още му е трудно да повярва в успеха си. Разказва, че не приема, че има толкова много пари, защото е вложил много малко труд в тях.

"Вложих може би един час", признава той. Въпреки това обаче признава, че парите са му променили живота и вече не се притеснява за доходите си.

Тревър обаче се притеснява за едно нещо – бизнесът и личните му убеждения нямат нищо общо помежду си. Въпреки че е отгледан като мормон, той напуска църквата, защото започва да изпитва съмнения за вярата си. Самоопределя се като атеист. Затова и изпитва вина, че получава стотици хиляди долари от продажбата на Библията.

"Как ще се чувствате, ако продавате "Хари Потър" или "Властелинът на пръстените" и убеждавате хората, че написаното вътре е реално", пита риторично Тревър. Именно затова се чувства и гузен.

"Продавам нещо, за което съм убеден, че е измислица", допълва той.

Често смятат, че Тревър е проповедник, а това също засилвало чувството му за вина. Потребители на приложението често се свързват с него с молба да тълкува текстове от Библията. Въпреки това обаче мъжът твърди, че все още няма намерение да се отказва от доходоносния си бизнес. Влага спечелените пари в нова своя компания, която по думите му прави продукт, в който вярва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase