Левски ще намери място в първата шестица. Снимка: Булфото
Ботев няма да изпусне своя шанс. Снимка: Булфото

Общо гласували: 141
Левски ще намери място в първата шестица
29%
Ботев няма да изпусне своя шанс
71%

В "Неделни шпаги" всяка неделя представяме сблъсък на различни гледни точки по наболели въпроси от българския спорт.

И тази седмица фокусът е върху футбола, след като президентът на Левски Тодор Батков в прав текст обяви, че футболната централа управлява от Разград. Има ли основание? В "Неделни шпаги" се кръстосват мненията на редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/redakcia/2015/03/08/nedelni-shpagi-upravliava-li-bfs-ot-razgrad.256483
 

В "Неделни шпаги" всяка неделя представяме сблъсък на различни гледни точки по наболели въпроси от българския спорт.

И тази седмица фокусът е върху футбола, след като днес ще стане ясно кой ще е последният отбор, който ще влезе в първата шестица на родната А група. Ботев или Левски? В "Неделни шпаги" се кръстосват мненията на редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

Левски ще намери място в първата шестица, Александър Попов, Dnes.bg

Няма как да се отличи някой от двата отбора чисто спортно-технически. През този сезон те преживяват своя финансов катарзис. Пловдивчани останаха без собственик, а "сините" си имат, но ефекта е същият - пари няма!

Левски зависи от ЦСКА и колкото и да е странно "червените" имат изгода да не губят точки в Пловдив. Да, запалянковците искат да видят "вечния враг" в долната половина на таблицата, пък и ще дообогатят фолклора на агитката. Сметките, които си правят са прости - "лягат" на Ботев и после взимат две победи в шестицата. Има обаче едно "Но" и то се нарича Александър Томов.

Колкото и да се хвали колко дългове е погасил, истината е, че ръководството на ЦСКА се нуждае от всяко левче. А едно дерби с Левски ще донесе повече приходи от тези с Ботев. И то много повече! А когато става въпрос за пари, не отписвайте Томов. Стойчо Младенов също няма изгода от "лягане", защото темата с оставката му е все по-актуална. Ако иска да запази поста си (това също не е много сигурно) не трябва да губи точки. Не че титлата ще се реши от този мач в Пловдив, но едва ли Лудогорец ще пропусне шанса да вземе преднина.

ЦСКА има изгода Левски да бъде в шестицата и заради преследването на титлата. Статистиката е категорична, че "сините" имат далеч по-големи шансове да откраднат точки от Лудогорец.

Каквото и да се случи, след срещата в Пловдив ще има един губещ финансово отбор. А и Левски, и Ботев имат спешна нужда от свежи пари. За феновете остава да разберат след няколко часа дали да се готвят за големите градски дербила Левски-ЦСКА и Ботев срещу Локомотив или ще станат свидетели на най-старото столично дерби.

Ботев няма да изпусне своя шанс. Красимир Ангелов, Dnes.bg

Ботев определено е фаворит за последното свободно място в първата шестица на родната А група. Въпреки финансовите трудности от началото на сезона, момчетата на Петър Пенчев показаха в последните срещи, че имат сили и място в първата шестица със силния си финален щурм.

Със сигурност и Ботев, и Левски, искат на всяка цена да са в челната половина на таблицата, защото там ще са големите дербита и борбата за третото място, което дава право на евротурнири. А истината е, че борбата за него ще е до последния мач, а всички отбори в първата шестица имат съвсем реални шансове да го спечелят.

Точно преди седмица и двата отбора имаха по един "скрит финал" пред себе си, който трябваше да даде отговор дали „сините“ и „канарчетата“ са готови за място сред водещите отбори до края на сезона. Ботев спечелиха своя решителен мач срещу градския съперник Локомотив в калната баня на „Лаута“. А Левски не успя да го стори в Разград.

От тук нататък Ботев държи съдбата си в своите ръце (по-точно крака) и при една победа над ЦСКА няма какво да спре полета на "канарчетата" към първата шестица. Бонус за Ботев е и лошото начало на пролетта за "армейците", които загубиха първите си два мача срещу Локомотив София и Берое, при това без да отбележат гол. Отделно от това е малко спорен въпросът, доколко "червените" ще се хвърлят в мача, или биха предпочели да хвърлят "зад борда" вечния си съперник.

Но така или иначе това едва ли интересува особено футболистите на Ботев, които ще излязат само за победа в предстоящата среща, която ще им гарантира място в първата шестица. А за Левски на този етап остава само надеждата, че кръвния им враг ЦСКА ще се хвърли здраво в битката на стадиона в Коматево и ще удари рамо на "сините" за челната половина на класирането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase