Снимка: архив, Reuters
fallback

Изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли предоставиха първите микроскопски снимки на най-малките бактерии в света. Те са открити в подпочвени води в Колорадо, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Бактериите са толкова малки, че според някои теории не биха могли да съществуват. Те са с обем 0,009 кубични микрона (1 микрон е една милионна част от метъра). 150 000 подобни бактерии могат да се задържат на върха на косъм.

Според изследователите тези бактерии съдържат достатъчно генетичен материал, за да оцелеят - вероятно спирали на ДНК, съвсем малък брой рибозоми. Отличават се със слаб метаболизъм и затова вероятно разчитат на други бактерии, които да осигурят част от жизнените им функции. Притежават дълги и тънки израстъци, които им позволяват да осъществят контакт със свои посестрими, за да обменят различни жизненоважни ресурси, като например генетичен материал.

В сравнение с други бактерии геномът им е съвсем малък. Той включва около 1000 двойки нуклеотидни бази, при няколко хиляди и дори няколко милиона двойки нуклеотидни бази в геномите на най-често срещаните бактерии.

Изследователите уточняват, че на микроскопските снимки някои клетки са в процес на делене, а това доказва, че бактериите са в добро здраве.

"Получените резултати са важен етап в определянето на размерите, формата и вътрешната структура на свръхмалки клетки - заяви съавторката на изследването Биргит Луеф от Норвежкия университет за наука и технологии в Трондхайм. - Засега не съществува консенсус сред учените за минималните размери, които трябва да има организъм, за да живее."

Въз основа на генетичен анализ учените констатирали, че новооткритите бактерии принадлежат към три семейства.

"Не знаем почти нищо за тези семейства бактерии – отбеляза Джил Банфийлд от университета в Бъркли. - Не сме опознали функциите на половината от гените им."

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 9 години

Браво на американците! Водещата нация в света!

fallback