Общ преглед

На днешния 19 февруари рожден ден празнува една от най-известните жени в съвременната политика - президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер.

Тя е родена през 1953 година в град Ла Плата. През 70-те години следва „Право“ в Националния университет на Ла Плата, където се запознава с бъдещия си съпруг Нестор Киршнер, за когото се омъжва на 9 март 1975 г. През 2003 година тя става първа дама, след като нейният съпруг печели президентските избори в южноамериканската страна.

През 2007 г. тя става президент на Аржентина, наследявайки на този пост своя съпруг Нестор Киршнер. След неговата смърт през 2010 г. тя оглавява и Фронта за победа, лявата фракция на Хустисиалистката партия.

Няколко любопитни факта за Кристина Фернандес де Киршнер:

По професия е адвокат

Сред народа е популярна и като „Сеньора К.“, както и с прякора La Pinguina (Пингвинката). Последното е заради дългите години, прекарани в Патагония.

Кристина Киршнер има 2 деца от своя покоен съпруг - Масимо и Флоренсия.

По време на управлението на своя съпруг, заради енергичния си реторичен стил на първа дама, Кристина Фернандес често е сравнявана с Ева Перон.

Кристина Фернандес става става едва втората жена президент в историята на страната. Тя обаче е първата жена, която е избрана за държавен глава.

Мнозина определят Кристина Фернандес де Киршнер като една от най-елегантните жени в политиката в началото на XXI век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар