Снимка: Архив Reuters

Богатите хора се радват на по-добър сън от бедните, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мирър".

Изследването на Колумбийския университет обхванало 270 хиляди студенти в държавни и частни учебни заведения в САЩ. От получените данни проличало, че хората с по-малки доходи от малцинствата и жените спят по-малко.

На участниците в проучването им били зададени два въпроса - колко пъти спите над седем часа нощем и колко често не си доспивате. На най-добър сън се радвали по-богатите социални слоеве и представителите на силния пол.

Хората от етническите малцинства по-често не си доспивали, въпреки че имали впечатлението, че сънят им е достатъчен.

Препоръчителната продължителност на съня за подрастващите е 9 часа. Проучването показало, че семействата с по-ниски доходи нямат нужните познания за това колко важен е добрият сън за здравето.

Недоспиването води до проблеми с психичното здраве, с учението, със злоупотребата с различни субстанции и със затлъстяването. Възрастните имат нужда от 7 до 9 часа сън на нощ.

Преди 25 години 72 на сто от децата редовно са спели 7 и повече часа нощем. През 2012 г. този процент се е свил на 63 на сто. Учените са на мнение, че намаляването на съня се дължи на затлъстяването на младото поколение.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase