Снимка: Reuters, архив
fallback

Сърбия се готви да продаде стотици съветски танкове и друга стара военна техника, за да събере пари за ново въоръжаване, пише БиБиСи.

Планира се да бъдат продадени 282 танка Т-55, 16 хил. пистолета и 5000 ракетни установки. Броят на куршумите и гранатите не се уточнява.

Според сръбското министерство на отбраната оръжията не са от съществено значение за функционирането на силите на страната. „Това са оръжия, които вече са остарели и срокът им на годност е изтекъл“, пишат в официално съобщение от институцията. От министерството увериха, че продажбата няма да се отрази на отбранителните сили на страната.

Събраните пари ще бъдат използвани за закупуването на нови оръжия и ще финансират научни изследвания. Според официалните представители продажбата ще бъде по-прозрачна, отколкото аналогични в миналото.

Продажбата обаче не е отворена за всеки. В нея ще могат да се включат единствено лицензирани в продажбата на чуждестранно оръжие фирми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 9 години

Боже! Тези воюваха срещу нато и армия имат и танкове, а ние без да сме воювали нямаме нищо и само *** можем да правим!

17

Анонимен

преди 9 години

До бмпОсвен нас друг умник няма.

16

Анонимен

преди 9 години

Хитреци-продават куршумите, а си оставят гилзите и барута.Вероятно ще нахлузят на гилзите натовски куршуми, та като ги приемем, да им излезе по-евтино.

fallback