Снимка: Reuters
fallback

Слънчевата активност в наши дни не е по-различна, отколкото е била през 18-и век и няма основание Слънцето да се "нарочва за виновник" за глобалното затопляне, сочи анализ на  испански изследователи, публикувана в сайта PhysOrg.

Броенето на слънчевите петна, започнало през 1610 г. с малки телескопи, помага на специалистите в изучаването на слънчевата активност.

"За нас беше огромна изненада да установим, че през 18-и век нивата на слънчевата активност на практика са били същите като съвременните. Правилното отчитане на миналата и сегашната активност на Слънцето - нашия основен източник на светлина и топлина, е важно за разбирането на многобройни феномени на Земята, както и за изключване на ролята му в глобалното затопляне", казва Хосе Вакеро от изследователския екип от университета на Екстремадура.

Учените напомнят, че колкото повече слънчеви петна се виждат, толкова по-осветени са заобикалящите ги райони и Слънцето свети по-ярко.

Специалистите отчитат интензивни пикове на слънчевата активност през 20-и век, които наричат "съвременен максимум". Направеният анализ на исторически данни обаче потвърждава, че повишени нива е имало и в предишни периоди.

За целите на проучването си изследователите са използвали данни от каталозите на слънчевите петна на обсерваторията на университета на Валенсия и на астрономическата обсерватория в Мадрид.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

saint

преди 9 години

В София поне температурите последните няколко години са поне с 1-2 градуса над средните за 20 век."Хладното" лято от тази година всъщност беше по-топло от средносрочната лятна температура за 20-ти век. А лятото от 2012 беше с над 3 градуса над нормата и реално беше по-топло от средната температура за град Петрич за 20-ти век.Глобално затопляне има! Вече какви са причините и как трябва да се борим с него е друг въпрос.

11

Кукувица

преди 9 години

Глобално затопляне просто няма. Напротив. За последните 10 години глобалната температура на Земята се е понижила. Глобалното затопляне е просто лъжа с която т.н. Зелени си оправят касата. Измислиха се закони и закончета за да се прибират все повече пари. Една голяма група хитреци ни мамят и плашат по всякъкъв начин с нещо, което де факто не съществува.

10

Баба с бастун

преди 9 години

Ей младежи, ко са косите. Не е важно дали има затопляне. Важно е разни организацийки от САЩ да прибират кинтите от квотите за вредни газове. Иначе вие трябва да се чувствате виновни, че дишате.

fallback