Минчо Празников. Снимка: TV7

На днешния 9 февруари своя рожден ден празнува може би най-известният и обичан български синоптик – Минчо Празников.

Той е роден на 9 февруари 1938 г. в Дряново. След завършване на средното си образование се записва и завършва Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", специалност „Физика и метеорология“.

В продължение на 22 години работи като синоптик във Военновъздушните сили. В периода 1986 - 2000 г. работи в Националния институт по метеорология и хидрология, а от декември 2000 г. е част от "ТВ-МЕТ". Лице и глас, познати на българите от радио и телевизионния ефир.

Ето и няколко любопитни факта за Минчо Празников:

Кръстен е на дядо си, който е бил опълченец и е ранен в боевете за Шипка.

Започва да се интересува от метеорология още в гимназията, като неговият учител по физика допълнително засилва интереса му към тази наука

Фамилното име Празников идва от прадядото на известния синоптик. Като момче той оправдавал редовните си отсъствия от школото с църковните празници. Единия ден било празник, на следващия пак... И така тръгнала фамилията Празников.

През 2001 г. се явява на Парламентарните избори в Кърджали от листата на Гергьовден. Той обаче не успява да стане депутат.

 

Други известни рожденици днес са актьорът Джо Пеши (72 години), американския икономист Джоузеф Стиглиц (72 години), руската фигуристка Ирина Слуцкая (36 години) и футболният национал Димитър Рангелов (32).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase