Снимка: община Чериано Лагето
fallback

Преименуването на площад в малък италиански град предизвика дипломатически скандал, пиши БиБиСи.

Площад в Чериано Лагето в северната провинция Ломбардия вече се нарича „Мъчениците на Одеса“. Преименуването е в чест на загиналите при два случая в украинския град. Първият е клането на евреи през 1941 г., а вторият – загиналите проруски сепаратисти по време на сблъсъците с украинската армия през май месец на 2014 г.

Новото име на площада, който всъщност се използва за паркинг, разгневи посланика на Украйна в Италия. В писмо до местните власти той настоява името на площада да бъде променено, тъй като липсва ясна и обективна оценка на събитията от май 2014 г.

По думите на дипломата решението на кмета е силно манипулирано от политически сили, подкрепящи руската страна в конфликта.

Кметът Катанео опроверга информацията и настоя, че решенията в Италия не трябва да се взимат под външно въздействие. „Площад „Мъчениците на Одеса“ ще остане с това име“, заяви той. „В Чериано има демократично избрана власт и това не е украинската“, допълни още кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

юбералес

преди 9 години

Няма нищо лошо да се нарича така. В Одеса загинаха 50 души, 32 руснаци изгоряха в Дома, останалите - украинци застреляни преди това при стълкновенията по улиците на града и пред Дома. Трябва да се почитат всички жертви независимо от коя страна са. Само бременната и нейния мъж, не трябва да се почитат, за тях има доказващ видеоматериал как подпалват с ''***'' хвърлен от покрива на Дома 17годишно момиче.

27

Наблюдаващ

преди 9 години

"Прекръстили го в чест на проруски сепаратисти"Драги самопровъзгласили се журналисти от днес.бг - хората в Одеса (мирни граждани, жени, включително бременна) на 2 май бяха убити и изгорени по съвсем съзнателен и жесток начин. ПО ФАШИСТКИ. Това е абсолютно зверство и престъпление срещу човечеството. И беше извършено от ***, които не само не са преследвани, но и са прикривани от бандеровските марионетки на Киевските власти.За какви "проруски" и за какви "сепаратисти" ми говорите вие, бе?

26

Анонимен

преди 9 години

В Чериано има демократично избрана власт и това не е украинската----------Време е Украинците да разберат!Ние сме свободни. Аз не ги харесвам, те избиват цивилни!Аз имам право да не ги харесвам и да ги псувам колкото си искам и когато си искам, както и те!

fallback