Снимка: Reuters, архив

В Русия ще намалят минималната цена на водката в опит да спрат нарастващата популярност на контрабандния алкохол, предава БиБиСи.

Половин литър водка сега се намира за по-малко от 185 рубли, или около 2,43 евро. Това е намаление с около 16% спрямо цената на традиционната напитка през миналата година по това време. Властите се надяват този ход да спре хората, консумиращи незаконно дестилирани напитки, които често имат по-високо съдържание на алкохол.

Русия за първи път въведе минимална цена на водката през 2010 г. в опит да намали цялостната консумация на алкохол в държавата.

След цялостното влошаване на икономическото положение в Русия през 2014 г. повечето хора започнаха да купуват незаконен алкохол. Икономическите проблеми в държавата обаче продължават въпреки усилията на правителството за стабилизиране на валутата. Стойността на рублата се срина с 41% спрямо долара, което доведе до инфлация от 11,4%.

Намаляването на минималната цена на водката срещна иронични коментари в руските социални мрежи. Потребителите коментират, че водката е единственият продукт на пазара, чиято цена пада.

„Когато дойдат наистина трудни времена, водката ще бъде напълно безплатна и ще е задължително да я пием“, пише в Туитър зевзек. „Цената на билета в метрото се е повишила, а цената на водката е паднала. Нямате пари за разходка? Нямате проблеми!“, пише друг отново в Туитър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase