Снимка: Reuters, архив

Във Флорида очакват одобрение да пуснат милиони ГМО комари, които трябва да убият други насекоми, носители на смъртоносни болести, предава сайтът Елит нюз.

Рядко се случва някой в САЩ да се разболее от болестите денга или чикунгуня, но и двете болести са пренасяни от женски комари. Засега не съществува ваксина за болестите, а за чикунгунята е известно, че причинява силни болки в ставите и изкривяване на костите.

Във Флорида се пръска целогодишно с инсектициди, но комарите са еволюирали и по-голямата част от химикалите, които се използват, не им влияят. Именно това накарало британската компания Окситек да модифицира генно мъжки комари, които да убиват ларвите, снесени от женските. Освен това тези комари ще се чифтосват с женските, като по този начин ще се намали популацията на заразените насекоми.

Фирмата има опит и в други държави – над 70 млн. ГМО комари са пуснати в Бразилия и на Каймановите острови. Резултатите показват, че са неутрализирани 96% от опасните комари.

И все пак много от жителите на Флорида са против ГМО насекомите, тъй като се опасяват, че британската фирма не разкрива всички рискове пред жителите. Над 130 хил. души са се подписали в подписка срещу експеримента, като твърдят, че се е случвало фирмата да пуска и ГМО женски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase