Снимка: Reuters
fallback

Швейцарски учени доказаха категорично, че мъжете и жените са от "различни планети", като установиха, че двата пола обработват различно емоциите, съобщава британският "Дейли телеграф".

За мъжете емоционалните образи не са толкова вълнуващи както за представителките на нежния пол жените и те не ги запомнят със същата яснота. Несъответствията се дължат на различния начин, по който мозъкът обработва информация, категорични са учените.

Експерти от университета в Базел проведоха проучване, по време на което показаха на 3398 мъже и жени снимки с позитивно, негативно и неутрално емоционално съдържание и поискаха от тях да оценят реакцията си. Докато при неутралните снимки разлика няма, то позитивните и негативните снимки са развълнували жените повече.

Най-голямата разлика е в реакцията на негативно съдържание, което предизвиква много повече чувства при жените.

В последвалия тест за памет жените се представили много по-добре в спомените за емоционални образи, особено за позитивните.

"Това показва полови разлики в обработването на емоции и паметта, дължащи се на различни механизми", каза ръководителят на изследването д-р Анет Милник. Резултатите дават обяснение защо жените се представят по-добре на тестове за памет.

Изследването е в рамките на проект за опознаване на невронните и молекулярни механизми на човешката памет с цел да бъдат разработени нови лечения.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

УБЕДЕН СЕКСИСТ

преди 9 години

На мен ли го обяснявате?

10

Гад

преди 9 години

Говоря за тия охлюви - бозавите монархисти, дето НЯМАТ /повечето/ смесители в баните, ами от единия чучур студена, а от другия топла вода ... щото баба Елизабет, нали така прабаба и по вуйчова линия от доведения син на майката, решил на нетрезва глава да се прави на интересен и да ми смята в инчове - 0,01 инч = 0,254 мм, да кара с волан от "жабката" като Луи дьо Фюнес, че и в насрещното и всякви други МЕГА ИНОВАТИВНИ решения ... Сайдера не прощава ЕЙЙЙЙЙ

9

Анонимен

преди 9 години

Мъж и жена лежат в леглото, гледат тавана и мълчат. Кой какво си мисли. Жената си мисли:Мълчи. Не иска да разговаряме. Сигурно съм му омръзнала. Вече не ме обича. Сигурно си има друга. Ясно. Ще трябва да се разделим. Мъжът си мисли: Муха. Муха на тавана. Егаси! Как се държи там и не пада?

fallback