Снимка: Twitter
fallback

Световноизвестният производител на желирани бонбони Харибо беше принуден да спре продажбата на вид бонбони в Швеция и Дания, определени в социалните мрежи като расистки, пише британският Мирър.

Бонбоните са черни, имат лица и са направени от сладък корен. Според потребителите в социалните мрежи бонбоните напомнят на колониалните времена. „Мултикултурализъм, колониално наследство и търговия с роби? Харибо ме накараха да се замисля за датското ни наследство“, пише потребител в Туитър.

От компанията заявиха, че не са подозирали, че продуктът им ще предизвика негативни конотации и обещаха да продължат производството на бонбоните, но под различна форма.

Още в петък снимката на тези бонбони беше премахната от датския сайт на Харибо.

Това не е първият случай, в който компанията е критикувана заради расизъм. През 2013 г. в сезонните коледни бонбони имаше две черни фигурки на икономи. Тогава също продуктът беше изтеглен от пазара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 9 години

И по тази причина, по пазарите в Африка вече продават традиционни маски от чам, вместо от абанос, за да не се чувстват дискриминирани и светлокожите хора.

43

Анонимен

преди 9 години

ПО-големи расисти от *** няма!

42

Mr.STARBUCKS

преди 9 години

В Америка се харчат , като топъл хляб :)

fallback