Снимка: Reuters, архив

Руска таксиметрова компания променя имената на своите шофьори, защото служителите с неславянски имена били дискриминирани, предава БиБиСи.

От компанията „Get Taxi” твърдят, че шофьорите им с азиатски или кавказки корени получават по-ниски оценки в специално приложение за мобилни телефони, където клиентите пишат отзиви за пътуването си.

Така се ражда идеята да се направи експеримент, като се „русифицират“ имената на шофьорите, за да се установи дали има разлика при един и същи водач, когато името му е славянско и когато си е неговото.

„Не искаме да получаваме ниски оценки само заради името на нашите шофьори“, твърди собственикът на „Get Taxi” Шахар Вайзер. По думите му всички шофьори имат еднакъв опит и квалификация. Целта на смяната на имената била „да се намали национализмът“ при ползването на такси, но Вайзер признава, че действията му могат да имат и негативен резултат.

Потребителите на социалните мрежи са силно впечатлени от идеята. „Точно това е случай, в който потребителят няма право“, твърди етнологът Дмитрий Опарин от Московския държавен университет. „Ако клиентът откаже шофьор с „екзотично“ име, той трябва да продължи пеш“, пише Опарин в профила си във Facebook.

Известният руски блогър Рустем Адагамов пише, че друго приложение за смартфони пък предлага да се повика такси със „славянски шофьор“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase