Снимка: Reuters

С помощта на мишки американски учени описаха как и защо бельото на партньорките е привлекателно за мъжете. За опитите си биолозите са разказали на годишната конференция на Американското неврофизиологично дружество, предаде "Лайв сайънс".

Първоначално учените поставили 12 девствени мишока в помещение, където имало женски, облечени в къси жилетчици, и им позволили да се чифтосват. След това самците по един били прехвърляни в друга стая, в която имало по две самки - с жилетка и без. Оказало се, че мъжките дарявали с много по-голямо внимание женските с жилетки, освен това по-бързо достигали до еякулация.

Учените установили, че мишките реагират не само на външния вид на жилетките, но и на тяхната текстура.

След това биолозите решили да установят как действат на работата на главния мозък облечените с бельо самки. За целта учените убивали мишките веднага след полов акт и впръсквали в главния им мозък оцветител, показващ дейността на гена c-fos (индикатор за невронна активност). Оказало се, че центърът на удоволствие при мишките, които са се съвокуплявали със самки с жилетки, работил по-активно, отколкото при останалите самци.

"Всеки път, когато виждат партньорката си с бельо, това означава, че ще правят секс с нея. Макар мишките да се различават много от хората, еротичното бельо може да оказва същото въздействие и върху мъжете", казва авторът на изследването Гонсало Кинтана Сунино.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase