Снимка: Reuters
fallback

Злоупотребата с алкохол уврежда тази част от мозъка, отговаряща за взимане на самостоятелни решения и поради тази причина пристрастените към него трудно отказват пиенето, установиха учени, цитирани от британския "Дейли мейл".

Изследването е било осъществено от екип на Харвардския медицински университет, ръководен от проф. Катрин Браун. Учените установили чрез скенери, че алкохолиците понасят най-големи увреждания на бялата материя във фронталния лоб на мозъка. А именно той е отговорен за контрола на пиенето.

Учените установили, че колкото повече хората консумират, толкова повече този участък се уврежда. Така се получава затворен кръг и загърбването на порочния навик става много трудно.

Фронталният лоб е нещо като команден център за всички останали участъци на мозъка, които отговарят за човешкото поведение. Той управлява самоконтрола, планирането, разсъдъка. При увреждането на участъците с бяла материя се нарушава контролът на импулсивното поведение, който е много важен за отказването от алкохола, смятат учените.

Харвардският екип установил, че видими изменения във фронталния лоб били констатирани дори и при умерени консуматори на алкохол.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 9 години

Алкохолът е вид антидепресант - чустваш се добре като пиеш дори живота ти да е скапан.Както писаха други, от всичките отрови е най-предпочитаната - при умерено пиене можеда достигнеш и 100-ка.Иначе, има доста странични ефекти.

4

Без илюзии.

преди 9 години

Трудно им е, защото няма с какво друго да заместят липсите си. Алкохолът е най-лесен и най-достъпен. Други муат цигари, смърдят на хашиш, гълтат хапове, правят се на болни, правят секс с когото намерят, ядат като невидели и така.

3

Анонимен

преди 9 години

Група терористи са превзели избите на местния винпром и са се барикадирали вътре със заложници. Вече четвърти ден обаче не могат да формулират исканията си

fallback