Снимка: Reuters

Мюсюлманите в Малайзия не трябва да празнуват Хелоуин, обяви Националният съвет за фетви (отговор на мюфтия по правни въпроси) в държавата, пише БиБиСи.

Съветът, който е един от най-високите ислямски органи в Малайзия, определи Хелоуин като християнски празник на мъртвите, който противоречи на ислямските учения.

„Хелоуин се празнува чрез смесване на хумористични елементи и ужас, за да се забавляват хората, противопоставяйки се на смъртта. Това не може да бъде празнувано от мюсюлманите“, се казва във фетвата.

Вместо празненства по повод Хелуин в Малайзия съветват да се почете паметта на мъртвите чрез четене на молитви от Корана.

Сред някои групи в държавата има опасения, че празникът е твърде западен, като може да повлияе сериозно на местните мюсюлмански младежи.

По-рано този месец Националният съвет за фетви постанови, че докосването до кучетата е неислямско. Ислямът поначало има негативно отношение към кучетата. Постановлението отприщи вълна от насилие срещу кучетата в страната. Хората, участвали в това насилие, впоследствие преминаха през специални религиозни ритуали за пречистване, тъй като са имали контакт с животните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase