Снимка: БТА

Общ преглед

Учени откриха в Индонезия най-древните образци на пещерни рисунки, предаде Би Би Си.

Изображенията на диви животни и на човешки ръце се намират в пещера на остров Сулавеси. Учените смятат, че най-старите от тях са на близо 40 000 години.

„Изображението на ръце е направено преди най-малко 39 000 години. Това са най-древните изображения, направени по шаблон. До тях има рисунка на свиня, създадена преди минимум 35 400 години. Това е един от най-древните образци на реалистична живопис, а може би и най-древният“, каза Махим Оберт от австралийския университет Грифит. Ученият е определил възрастта на рисунките по приличащи на сталактити варовикови образувания в пещерата.

Ученият посочва, че в пещерите на Сулавеси има също така рисунки, създадени преди 27 000 години, така че може да се предположи, че хората, живели там, са рисували в продължение на най-малко 13000 години.

До настоящия момент специалистите определяха като най-древните скални рисунки тези на територията на Западна Европа. Възрастта на рисунките на Сулавеси ще ни накара да погледнем по различен начин към еволюцията на човека, посочва Би Би Си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар