Богатити на пробиотици кисело мляко може да допринесе за понижаване на кръвното налягане, сочат резултатите от изследване на учени от университета Грифит в Куинсланд, Австралия, цитирани от ЮПИ.
Пробиотиците - полезни бактериални щамове, които допринасят за доброто функциониране на червата в човешкия организъм, се срещат в киселото мляко и ферментирали храни. Смята се, че са свързани с благотворен ефект за здравето.
Макар подобни твърдения да се нуждаят от научно потвърждение, авторите на изследването настояват, че благотворният ефект от пробиотиците върху кръвното налягане е реален.
"Анализът на резултатите от малък брой проучвания навежда на мисълта, че редовното приемане на пробиотици може да е част от здравословен начин на живот, който цели да се понижи кръвното налягане, както и да се поддържат здравословните му нива - заяви ръководителката на изследването Цзин Сун. - Става въпрос за пробиотиците в йогурта, подквасеното мляко и сиренето, както и за добавките пробиотици."
Макар изследването да не фокусира вниманието върху ефекта от приемането на пробиотици, Сун и колегите й уверяват, че предишни проучвания са установили, че пробиотиците допринасят за контрола на кръвното налягане, като понижават лошия холестерол в кръвта, предотвратявайки образуването на плаки, и като регулират нивата на кръвната захар.
(БТА)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
5
FMC
преди 9 годиниНапротив, кисело мляко има :) Лично аз от две години насам реших да си купувам прясно мляко от млекаря и да го правя на кисело. Два пъти в седмицата вземам по 4-5 литра и всичко на кисело. От магазина почти не ям, защото химията в него е прекалено много, а полезния ефект избледнява. Та приготвянето на 5 литра прясно мляко в кисело, отнема да кажем 40-50 минути с подваряването. Толкова губи човек, за да си има истинско кисело мляко, а не химия.
4
val
преди 9 годиниOtdavna ve4e nqma kiselo mlqko ..
3
дедо Ташунко
преди 9 годиниА жените го вдигат...