Снимка: Reuters

Шунката, за която се твърди, че е най-старата в света, навърши 112 г., съобщава БиБиСи. Нещо повече: за нея се твърди, че все още е годна за ядене!

Месният продукт е произведен през 1902 г. и е бил забравен в задната част на стая за съхранение. По-късна е дарена като експонат на музей във Вирджиния. Днес шунката изглежда по-скоро като изсъхнало парче кожа. От музея са осигурили специални условия на експоната си, за да бъде предпазен от мухъл и и буболечки.

Кураторът Трейси Нейкирк твърди, че шунката е годна за консумация, въпреки че ще бъде с изключително суха консистенция.

Сухото консервиране на месото не е нещо непознато. Чрез премахване на кръвта и осоляване на месото шунката може да развие по-богат вкус. Но „зреенето“ много рядко надвишава една или две години.

Говорителят на Агенцията за хранителни стандарти на САЩ отбелязва, че не е ясно как е била обработена шунката и затова няма как да се знае дали е годна за консумация.

Собственик на испански ресторант в Лондон твърди, че испанската шунка, каквато е експонатът, има перфектен вкус, когато е на 4 до 5 години. След това мазнината започва да се окислява и се появява специфичен неприятен вкус.

Писателят Джей Рейнър е равнодушен към настъпилия интерес към шунката. „Странно е, че някой се вълнува толкова много от задните части на прасе, висяли някъде 112 г.“, заявява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase