Снимка: БТА

Древен перуански погребален покров беше изложен в Перу, след като беше върнат от Швеция, съобщи Асошиейтед прес.

Покровът от културата Паракас е невероятно сложен, с над 80 нюанса на синьо, зелено, жълто и червено. Размерът му е 104 см на 53 см. Той е в първата партида от древни тъкани, които Швеция връща на Перу 80 години, след като са изнесени от страната от дипломат. Въпреки че е на около 2000 г., покровът е отлично запазен.

"Да откриеш тъкан на тази възраст по целия свят е много по-трудно, отколкото да намериш редки метали" - каза археологът Кшищоф Маковски от университета на Варшава, който е изследвал покрова като професор в перуанския Католически университет.

„Ако искате да намерите римски плат, няма да можете, защото не е запазено нищо. Текстилите са много крехки. По света има много малко държави със запазени древни тъкани. Перу е една от тях", обясни Маковски.

Според специалистите т.нар. покров от Гьотеборг може да е календар. Той е разделен на 32 квадрата със символични фигури на кондори, жаби, котки, царевица, хора. Според специалистите те са свързани със земеделските сезони. Как създателите на покрова са постигнали комбинацията от техники на шев и пигменти, не е известно.

Покровът и още три униката са върнати на Перу миналата седмица след споразумение, постигнато с Музея на световната култура в Гьотеборг през 2013 г. Останалите тъкани от културата Паракас ще бъдат върнати на Перу до 2021 г.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase