Снимка: Reuters

Автомобилопроизводителят Форд (Ford) и производителят на кетчуп Хайнц (Heinz) планират да използват влакна от домати в производството на автомобили, информира ИТАР-ТАСС.

В съобщение на автомобилната компания, цитирано от Ройтерс, се посочва, че се планира използването на изсушени обелки от домати, които остават след производството на кетчуп. Използването на пластмаса на растителна основа вместо на пластмаса на базата на петрол ще намали замърсяването на околната среда.

Опитваме се да използваме отпадъчни продукти, за да ползваме материали, които се поддават на преработка и повторно използване, като същевременно намалим теглото на автомобилите си, посочи пред Ройтерс Елън Лий, специалист към Форд пластикс (Ford Plastics).

По думите й заради непривлекателния си външен вид новите материали засега могат да се прилагат предимно за вътрешни части на автомобила под капака или при най-долната част на каросерията, но целта е материалът да бъде направен по-приятен за окото в бъдеще.

Вече почти две години Форд си сътрудничи с Хайнц, Кока-кола (Coca-Cola), Найк (Nike) и Проктър енд Гембъл (Procter&Gamble) за разработването на пластмаса на растителна основа.

По думите на Лий специалистите на компанията проучват възможността за производство на нови материали не само от домати, но също така от кокосови орехи, оризови люспи, корени от глухарче и дори дървета.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase