Снимка: Getty Images

Напоследък четем все повече за нови изследвания, които показват учудваща връзка между едно нещо и друго. Например консумацията на някакъв вид храна може да ви предпази от болест или пък да доведе до промяна в интимни отношения. Но има ли реални доказателства, че наистина едното причинява другото?

Тайлър Вайгън е студент в Харвард и разработва сайт, наречен "Фалшиви корелации", пише БиБиСи. Уеб страницата е за забавление и има за цел да накара хората да бъдат по-внимателни и да се усъмняват в статистиките.

"Когато прочетете, че консумацията на маргарин е свързана с разводите, какво бихте си помислили?", пита Тайлър Вайгън. "Виждал съм много заглавия, особено сензационни от типа "Учените откриха, че има връзка между нещото "Х" и нещото "У", допълва той.

В много от тези случаи наистина може да има връзка, но хората трябва да се критични дали наистина между двете явления има причинно-следствен механизъм.

Едно от златните правила в статистиката е, че корелацията не означава причинно-следствена връзка. Това, че има движение в две променливи, не означава, че това се дължи на взаимодействие помежду им.

Вайгън, който учи криминология в Харвард, прави сайт с най-различни статистики с цел да насочи вниманието на хората към недостоверните проучвания.

"Забавно е, защото този сайт позволява на хората да направят свои собствени открития и да се превърнат в учени за няколко минути и да представят свои хипотези", разяснява той.

Сайтът е пълен със сурова информация, която хората могат да използват и да изказват креативни твърдения. Така се появява връзката между покачването на консумацията на сирене и броя на хората, които са починали, оплетени в чаршафите си. Или пък друга нелепа хипотеза, че има зависимост между броя на убийствата с пара или горещи предмети и възрастта на победителката в конкурса "Мис Америка".

"Само след секунда човек разбира, че няма доказателства това да е вярно и трябва да отрече своята собствена хипотеза."

Истински примери доказват, че има разлика между корелациите и причинно-следствените връзки. Класически пример за това е връзката между увеличаващите се продажби на сладолед през лятото и броя на убийствата.

Между двете има корелация, но е ясно, че едното не причинява другото. Може би трета променлива, като горещото време например, причинява и двете.

Друг пример е връзката между хормоналното лечение и заболявания на сърцето. Доктори са предположили, че лечението с хормони намалява риска от сърдечни болести. Но има и трета променлива.

Да предположим, че тези, които са на хормонално лечение, имат по-висок жизнен стандарт и се хранят по-здравословно. Тогава те биха страдали по-малко от сърдечни заболявания заради здравословния си начин на живот.

Друг тест пък доказва, че хормоналното лечение дори може да увеличи риска от заболявания на сърцето.

Сайтът на Вайгън се радва на голям интерес в социалните мрежи. Едно от най-забавните предположения е, че Facebook е причинил гръцката криза.

Създателят на сайта дава няколко съвета на потребителите. Той обръща внимание на това, че трябва да се търси причинно-следствен механизъм в проучванията. Вайгън предупреждава да се гледа критично на статистиките и да се търсят убедителни научни обяснения в корелациите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase