Снимка: архив, Reuters

Консумирайте лютиви храни, за да увеличите продължителността на живота си, съветват американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Редовният прием на пиперливи подправки с храната помагат на тялото да пренебрегва сигналите за болка, което удължава дните ни под слънцето.

Екипът Андрю Дилин от университета в Калифорния осъществил експерименти с мишки, за да установи въздействието на лютивите съставки върху тях. Тестовете констатирали, че когато бъдат блокирани сигналите за болка към централния мозък, животът на гризачите се удължава. А един от начините да бъде изключено чувството за болка е редовната консумация на лютиви храни и подправки.

Животните, които спирали да произвеждат протеина, отговорен за възприятието на болката /TRPV1/, се оказали изключително дълголетни. Те живеели с 14 процента по-дълго, в сравнение с животните от контролната група. Мишките с блокирано чувство за болка имали не само по-дълъг, но и по-здравословен живот от останалите. Те по-рядко страдали от ракови тумори и паметта им се запазвала свежа с остаряването. Те по-лесно изгаряли калориите, дори и без да са физически активни. Тяхната способност да обработват захарта се запазвала и на старини, което намалява риска от диабет.

Според проф. Дилин резултатите от експериментите ще помогнат на учените да подобрят метаболизма при хората, като ще допринесат пациентите да бъдат предпазени от затлъстяване и диабет. Ученият е уверен, че редовната консумация на капсацин, веществото, което придава лютивостта на чушките, блокира протеина TRPV1 и позволява да бъдат забавени процесите на метаболитно стареене на организма, което води до по-дълъг живот. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase