Снимка: Reuters, архив

Пътниците на метрото в Брюксел ще слушат класически музикални произведения на живо в събота по повод европейския Ден на операта, съобщиха местни медии.

Изпълненията на певците и на симфоничния оркестър на Националната опера ще звучат в продължение на седем часа - от 11.00 ч. до 18.00 ч., на една от основните метростанции в центъра на града.

Ще бъдат представени произведения на Хендел, Моцарт, Верди, Щраус и Рахманинов, пише БТА.

Тази година музикантите са решили да не чакат публиката да ги посети в операта, а те да отидат при хората. Според програмата някои от музикантите ще се качат във влаковете на  метрото, а също и в трамваи и автобуси на градския транспорт.

Местните медии съобщават и за още едно предстоящо културно събитие – откриването на нов музей на съвременното изкуство в Брюксел през 2017 година.

Музеят ще бъде разположен в забележителната сграда на автомобилната марка "Ситроен", изградена през 30-те години на миналия век.

Това ще бъде поредната промяна във функциите на сградата, след като първоначално тя е била издигната като най-голямата база на автомобилостроителя в Европа, впоследствие е била превърната в комплекс на армията на Третия райх, а след края на Втората световна война е била завзета за кратко от британската армия, преди да бъде върната на собствениците и възстановена от нанесените щети.

За годините, в които е била използвана по основното й предназначение, в базата на "Ситроен" в Брюксел са били произведени над един милион автомобила. След три години предстои там да бъдат изложени произведения на Дали, Пикасо и Миро.

Общата площ на музея ще бъде 16 декара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase