fallback

Общ преглед

Banksy е псевдоним на световноизвестен художник на графити, политически активист и режисьор. Той е от Бристъл, Англия, но името и рождената му дата не са известни, тъй като предпочита да бъде анонимен. Негови графити има в цял свят и най-вече в Лондон.

Кариерата му започва в началото на 90-те години.  Повечето от графитите му имат социална насоченост или представляват модифицирани образи на известни картини и личности. Някои от творбите му са били показвани в музеи в Лондон, Ню Йорк и дори в Лувъра. Любопитната подробност е, че той незаконно е излагал картините си, без знанието на музеите. 

Британският художник успя да изложи нелегално свои картини в четири големи музея в Ню Йорк в един и същи ден през 2005 година, като те са били сред произведенията на признати майстори на съвременното изобразително изкуство цели три дни.

Негови творби са продавани на търгове, Кристина Агилера е броила 25 хиляди паунда за оригинал на кралица Виктория като лесбийка. Сет от картини на Кейт Мос пък са били продадени за 50 400 британски лири на търг на къщата Сотби'с.

Banksy има и своите критици, които определят работата му като вандализъм и "умна за идиотите".

Вижте част от неговите графити, публикувани в streetartutopia.com.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Пешо с джипа

преди 10 години

Как може да казвате "изкуство" на тия безобразни драцаници и мацаници. Един наркоман така ми одраска оградата на къщата, обаче после му счупих три пръста и оттогава няма драсканици по оградата ми, ***, всичките сте за бой.

10

Той

преди 10 години

Така, какви графити, какви пет лева? Това е жалък стриит арт, рисуван с шаблони, от изрязани снимки. Повечето неща са безсмислени, а "протеста" му съмнителен:))

9

SGB

преди 10 години

Къв е тоя балък бе?

fallback