Снимка: Reuters

Италиански учени установиха, че големите глътки кафе освобождават повече аромат, съобщи в. "Дейли мейл". Вариращият аромат при малките и големите глътки може да се обясни с количеството на слюнката в устата.

Учените от университета в Неапол изследваха как въздейства различното отпито количество при четири различни начина на варене на кафето - американски, неаполитански, мока и еспресо, съобщава БТА.

Ефектът на големите глътки е валиден особено при еспресото, което обикновено се пие с малки сръбвания. Начинът на варене на кафето също се отразява върху аромата.

Преди няколко месеца учени от Калифорнийския университет установиха, че кафето не само ободрява, но засилва и паметта. За такъв ефект обаче е необходима голяма чаша силно кафе.

Друг екип откри, че пушачите не могат да усетят добре аромата на кафето, дори и след като откажат цигарите, защото
токсичните химикали в тютюна увреждат вкусовите луковици и човек не може да разпознава толкова добре характерната за ободряващата напитка горчивина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase