Снимка: Reuters

Британски учени препоръчват 10 порции плодове и зеленчуци дневно вместо досегашните пет, съобщи в. "Дейли телеграф". Една порция се равнява на 80 грама.

Продължилото 12 години изследване на екипа от Лондонския университетски колеж показа, че зеленчуците са четири пъти по-полезни от плодовете. Друг извод от него е, че плодовете и зеленчуците значително намаляват риска от преждевременна смърт.

Хората, яли поне седем порции от тях дневно, се оказали с 42 процента по-малко застрашени от смърт от каквато и да е причина по време на изследването.

Учените установиха също, че консервираните и замразени плодове увеличават риска от смърт със 17 процента, както и че няма значима полза от плодовите сокове.

Седем порции плодове и зеленчуци дневно обаче не са достатъчни. Оптималният им брой е 10, защото защитният ефект продължава да нараства при по-голямо количество. Насоките за пет порции дневно се основават на препоръка на Световната здравна организация от 1990 г. за консумация на 400 грама плодове и зеленчуци всеки ден с цел да бъде намален рискът от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

За изследването учените са анализирали хранителните навици на 65 000 души в Англия от 2001 г. до 2013 г., съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase