Снимка: Reuters
fallback

Кафето и цигарата са една много лоша комбинация, защото пушенето не позволява да бъде оценен вкусът на напитката, установиха френски учени, цитирани от в. "Индипендънт".

Учените от болницата "Питие-Салпетриер" установиха, че пушенето предизвиква постоянни структурни промени на езика и влошава способността на вкусовите луковици да разпознават характерните горчиви нотки на ободряващата напитка.

Фактът, че токсичните химикали в тютюна притъпяват чувството за вкус, е известен отдавна. Новото изследване добави, че ефектът е дълготраен и най-засегнато е усещането за горчиво.

Всеки пети пушач от участниците в изследването не е можел да разпознае горчивите вкусове. При бившите пушачи процентът е още по-голям - 26,5, в сравнение с 13,4 от непушачите.

Тютюнопушенето обаче не влияе върху разпознаването на солено, сладко и кисело, установиха учените.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Бобий

преди 10 години

До barry8На жена ти съм взел карелия без бандерол. А ти *** с децата в макдоналдс, да се тровите, както на вас ви харесва.

25

Анонимен

преди 10 години

"Кафе с цигара? Една много лоша комбинация" Много прилича на констатацията "вие се е'ете неправилно"

24

barry8

преди 10 години

кафе без цигара, и не само, е много по-добре отколкото с цигара..... за ползите, вредите и личните предпочитания пет пари не давам, всеки да се трови както сам си е решил

fallback