Снимка: Reuters
fallback

Менюто на представителите на вида Голяма панда включва основно бамбук, но според резултатите от ново изследване застрашените черно-бели мечки обичат и десерт, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. PLoS ONE.

Любимият бамбук на пандите съдържа малко захари. В експеримент с обикновена и подсладена вода авторите на
проучването от центъра "Монел" във Филаделфия са установили, че симпатичните създания демонстрират отчетливо предпочитание към някои естествени подсладители като галактоза, глюкоза, лактоза, малтоза, и особено фруктоза и захароза, пише БТА.

Специалистите са открили още, че пандите притежават функционални рецептори за сладко, които, подобно на хората, им дават възможност да усещат специфичния вкус. Учените допускат, че сладките храни са присъствали в менюто на черно-белите мечки преди с дейността си хората да ги "заточат" в бамбуковите гори на настоящия им високопланински хабитат в западната част на Китай.

Въпросът, на който са потърсили отговор изследователите, е дали пандите са в състояние да усещат сладък вкус. Въпреки че самите те са растителноядни, техните предшественици са били месоядни, а в еволюционния процес много хищници са изгубили рецепторите си за сладко и не проявяват интерес към този вкус. Пример за това са всички животни от семейството на котките - от домашните до тигрите. Те не усещат сладкия вкус и съответно не го харесват.

Настоящото изследване ще помогне на специалистите да разберат по-добре хранителните предпочитания на пандите, което ще им е от полза в усилията за съхраняването на застрашения вид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 10 години

Мечо, мечо!

2

Monibonboni

преди 10 години

Сладко за душичката :)

1

Анонимен

преди 10 години

Сладуранки!

fallback