Снимка: Reuters

Важно откритие на мексикански учени вероятно ще зарадва любителите на чашката. Специалистите са установили, че текилата е полезна за здравето, съобщава БТА.

Натуралните захари (агавини), получени от агаве (растението, от което се прави текилата), са предпазили мишки от затлъстяване, предизвикано от неправилното хранене, а също и от диабет тип 2.

Учените са разделили група лабораторни мишки на седем подгрупи. На животните от първата са давали вода, а на останалите - вода с аспартам, глюкоза, фруктоза, захароза, сироп от агаве или агавини.

Медиците са установили, че мишките, които са пили вода с агавини, са се хранили по-малко, не са трупали наднормено тегло и дори са отслабвали. Успоредно с това са падали показателите за съдържание на захар в кръвта.

Същото е ставало в контролната група, пила обикновена вода.

Учените обясняват откритието си с факта, че агавините действат като целулоза. Те не повишават съдържанието на захар в кръвта и могат да се превърнат в универсален подсладител, твърдят мексиканските специалисти.

Това са лесноразтворими захари с нисък гликемичен индекс и неизразена миризма. Лекарствени средства от агаве могат да помогнат на диабетиците и на хората с наднормено тегло, категорични са мексиканците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase