Снимка: Reuters

Австралийски учени са използвали отровата на рапана конус, за да направят обезболяващо, което е пет пъти по-силно от морфина, съобщава "Дейли мирър".

Силното вещество се използва от тези морски създания в природата, за да парализират жертвите си. От него са били извлечени протеини, които един ден ще бъдат използване за ликвидирането на хроничната болка.

Разработката е дело на проф. Дейвид Крейк от университета в Куинсланд. Според него тя е първата стъпка в създаването на нов клас силни обезболяващи, които ще се справят с едни от най-трудните за лечение хронични болки.

Съществуват стотици видове морски охлюви в топлите тропически води в региона на Индийския и Тихия океан. Но характерното за рапаните конус е, че отровата им съдържа т. нар. конотоксини, които имат силен аналгетичен ефект върху човешкия организъм.

При проведени експерименти с опитни плъхове били постигнати значителни резултати на базата на лекарства, извлечени от тези протеини.

Екипът на проф. Крейк все още не е установил какви могат да бъдат страничните ефекти от новите медикаменти, но той предполага, че във всички случаи те ще са по-малко опасни, от тези на морфина.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase