Снимка: Reuters

Изследователски екип от университета в Шефилд, начело с българката д-р Калина Бончева, разработва детектор на лъжата, който ще може в реално време да определи дали една публикация в социалните мрежи е истина или лъжа.

Машината ще разпознава и дали конкретен потребителски профил е истински, или е създаден с определена цел, съобщава BBC.

Детекторът ще бъде използван за целите на различни организации, в това число и правителствените.
 
Идеята за проекта се родила през 2011 г. по време на безредиците в Лондон. Тогава се лансирала тезата, че социалните мрежи трябва да бъдат спрени, за да не могат протестиращите да организират своите акции. Информацията, която ще се анализира, включва постове в Twitter, коментари във Facebook, както и публикации във форуми. 
 
Д-р Калина Бончева коментира, че проблемът със социалните мрежи е, че всичко там се случва много бързо и не можем да преценим кое е вярно и кое не е. Затова е трудно да се разобличат слуховете, които биха довели до паника.
 
Детекторът на лъжата ще категоризира източниците на информация, за да оцени тяхната надеждност. Категориите на информация ще бъдат медии, очевидци, членове на организации и др. 
 
Системата ще изследва и самите коментиращи, за да разбере дали профилът е автентичен, или е създаден специално за да разпространява невярна информация. Д-р Бончева е категорична, че ще се изследват единствено коментарите. 
 
Резултатите от събраната и изследвана информация ще бъдат представяни на визуално табло, което ще показва дали едно твърдение е вярно или не. Очаква се първите резултати да излязат до 18 месеца. Продължителността на проекта е 3 години, като в него ще се включат пет университета и четири международни компании.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase