Снимка: Reuters
fallback

Не само човекът притежават чувство за ритъм, установиха учени след проведени изследвания.

Оказа се, че и бонобото, известно още като малко шимпанзе, както и морският лъв също имат такова, съобщава Франс прес.

Дълго време учените предполагаха, че животните са лишени от чувство за ритъм и изследванията от последните години с нови методи и видове разкриват нови перспективи. Помагат да се разбере по-добре как чувството ни за ритъм е еволюирало във времето, съобщава агенцията.

"Схващането на музикалния ритъм включва множество области от мозъка и единствено човекът и няколко други видове притежават тази комплексна способност", обяснява Анируд Пейтъл, професор по психология в университета "Тафт" в Бостън на годишната конференция на Американската асоциация за развитие на науката.

Патриша Грей, професор от университета в Северна Каролина, разказа как преди десет години била изненадана от един бонобо. Докато машинално потропвала по стъклото на клетка в зоологическата градина, голямата маймуна, която се намирала от другата страна, й отговорила.

Заинтригувана, тя започнала да чука по-силно, бонобото отговорило и дори след като получило лакомство, лягайки по гръб, за да може да тропа по стъклото с палците на долните си крайници.

"Тогава си помислих, че трябва да се вгледаме по-отблизо в тези интересни случаи и да ги изучим, разказва проф. Грей, която оттогава работи с бонобо, маймуна с която хората споделят 98,7% от своето ДНК.

Впоследствие други два вида животни, много по-различни от маймуните, също разкриха способността си да синхронизират движенията в ритъма на музиката. Едното е какатоес, вид папагал, който танцува под звуците на "Бекстрийт бойс". Както и един морски лъв, чието любимо парче е Boogie Wonderland, хит на фънк бандата Earth Wind and Fire.

Учените научили този морски лъв да клати глава в ритъма на музикалните звуци, а животното показало още, че може да синхронизира движенията си с ритъма на други парчета, което чува за първи път.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback